Din aller viktigste oppgave i rollen som Sportslig er å sikre at postene ligger på rett plass og med riktig kode. På denne siden har vi samlet noen tips på hvordan du sikrer deg at du gjør jobben din på dette området.

1. Unngå områder der kartet ikke er godt

De fleste kart har områder der kartet er mindre godt. Dersom du ikke plasserer poster i nærheten av disse områdene, er risikoen for feilplasserte poster mindre. Du kan ofte få tips om hvor kartet er mindre godt av kart-tegner, kart-eier eller tidligere løypeleggere for samme område.

2. Marker postdetaljene med merkebånd i forkant av løpet

Om du ikke er veldig godt kjent i terrenget, så bør du ta en tur ut i terrenget og sjekke alle postdetaljer når du er ferdig å legge løypen. Legg samtidig ut merkebånd på alle detaljene. Sjekk postdetaljene fra flere sider så du er sikker på at du legger merkebåndet på riktig postdetalj. Om du finner områder der kartet er dårlig, så flytt posten til et mer egnet sted og noter på kartet hvor du har flyttet posten (ta med penn/blyant) slik at du kan endre på selve løypen når du kommer hjem.

3. Beregn god tid for å legge ut poster 

Beregn god tid når du skal legge ut poster - det er bedre å ha en halvtime til overs etterpå enn å komme i tidsnød og risikere å legge postene feil.

4. Sjekk og Dobbelsjekk!

Sjekk postdetaljene fra flere sider så du er sikker på at du legger posten på riktig postdetalj. Dette gjelder selv om du har lagt ut merkebånd på forhånd. Husk å sjekke både postens plassering på postbeskrivelsen og postkoden.

Ekstra-tips

  • Om du har en Android-telefon, så kan du bruke App'en Custom Maps til å sjekke hvor du er på kartet mens du legger ut poster eller merkebånd (ta inn løypefilen/filen med alle poster på). Du får aldri 100% nøyaktighet med en slik App, men den kan likevel brukes til å få en ekstra sikkerhet og redde deg ut av en pinlig situasjon eller to.

  • Om du er uerfaren løypelegger og/eller uerfaren o-løper, så kan det være en god idé å la en annen løper ta seg en tur og sjekke de utlagte merkebåndene. Dette er en oppgave det ofte er lett å få noen til å ta på seg - det er jo bare snakk om en treningstur på kart.

  • Har du GPS-klokke, så kan det være en god idé å ha på seg GPS-klokken mens du legger ut merkebånd, og sjekke i etterkant at du har vært innom alle postene ved å bruke QuickRoute. Husk at denne GPS-ruten ikke må ligge offentlig tilgjengelig på Strava, Garmin Connect eller lignende.

  • Hvis du føler det ekstra usikker kan det også hjelpe på sikkerheten hvis du allierer deg med en eller flere prøveløpere som kan starte først med beskjed om å flytte poster dersom noen ligger feil.