Hva inneholder denne guideN?

 • Installasjon av Brikkesys
 • Opprette nytt løp i Brikkesys
 • Klasser og løyper
 • Navigering i hovedvinduet
 • Etteranmeldinger
 • Eksport av resultater fra MTR4 i etterkant av løpet
 • Resultater
 • Faktura

Installasjon av Brikkesys

Se vår egen installasjonsguide, eller en enda mer utfyllende guide på Brikkesys sine hjelpesider. Lisens til Brikkesys koster  3500,- +MVA pr. år per høsten 2017 - se Brikkesys sin webside for kjøp av Brikkesys.

Opprette nytt løp i Brikkesys

Den enkleste måten å gjøre dette på er å importere hele løpet fra Eventor. Det er også mulig å opprette løp manuelt, men dette er ikke nødvendig dersom man henter all informasjon fra Eventor. Videoen under tar deg igjennom begge metodene.

Eventuelt så kan du følge disse instruksjonene:

Hvordan importere løp fra Eventor

 1. Gå inn i Eventor og sjekk at du er innlogga.
 2. Gå til Administrasjon – Klubbinnstillinger i venstremenyen ( http://eventor.orientering.no/OrganisationAdmin/Settings )
 3. Merk den lange API-nøkkelen og kopier denne (Ctrl+C)
 4. Start Brikkesys
 5. Klikk Import – Importer løp fra Eventor
 6. Lim inn API-nøkkelen fra punkt 3 i det hvite feltet (Ctrl+V)
 7. Klikk Hent løpsliste
 8. Finn riktig løp i lista og klikk Last ned løp

Prosessen kan gjentas flere ganger helt til påmeldingsfristen har gått ut.

Tips 1: Lagre API-nøkkelen i ei tekstfil på PC, så slipper du logge inn på Eventor hver gang.

Tips 2: Vent med rettinger i påmeldinger i Brikkesys til etter du har importert fra Eventor en siste gang, etter fristen. Påmeldinger du mottar på epost, telefon eller andre måter forsøker du gjøre i Eventor før siste import, men det forutsetter at vedkommende deltaker er registrert der, ellers legger du inn i Brikkesys etter siste import fra Eventor.

Opprette nytt løp manuelt

 • Trykk løp-> "Nytt løp"
 • Skriv inn navn, trykk OK.
 • Trykk løp->"rediger løp"
 • Velg om du vil bruke starttid eller brikketid. (Starttid brukes ved fellesstart og jaktstart, brikketid ellers)
 • Trykk OK

Klasser og løyper

Her kan du velge mellom å opprette klassene direkte i Brikkesys, eller du kan importere de fra OCAD. For enkle løp er det ofte enklest å opprette klassene i Brikkesys, uten bruk av OCAD. Videoen under viser deg hvordan du legger til klasser og løyper manuelt. Dersom du har importert et løp fra Eventor vil klassene som brukes der automatisk bli lagt til i Brikkesys.

Fremgangsmåte

Trykk "løp"->"klasser og løyper"

Helt enkelt oppsett:

 1. Legg til evt nye ønskede klasser
 2. Tast inn postkoder adskilt med mellomrom. Kod også inn målbukken.
 3. Trykk OK

Dersom flere klasser skal ha samme løype:

 1. Ikke legg inn koder for hver klasse.
 2. Lag nye klasser, og huk av for at de er "løyper" (f.eks. 6km, 4km, 3km, 2km) De spretter da et hakk til høyre.
 3. Legg inn koder for hver løype på samme måte som over.
 4. Lukk vinduet for klasser og åpne det på nytt
 5. Marker de klassene som skal ha en bestemt løype
 6. Høyreklikk -> velg løype for denne klassen. Kodene fra løypa skal nå sprette opp bak klassen. (Må kanskje lukke og åpne vinduet igjen)

Import av klasser og løyper fra OCAD (valgfri)

Eksporter løyper fra OCAD enkelt ved å følge guiden på brikkesys.no (ekstern link), deretter importeres løypene i Brikkesys med menyvalget Import->Importer klasser og løyper fra Ocad.

Gå gjennom klassene og sjekk at klassene refererer til riktige løyper. Sett første starttid for hver enkelt klasse ved å høyreklikke og sette starttid. Velg også løpertidberegning slik at denne stemmer med startmetode. OBS, spesielt viktig ved fellestart/jaktstart.

Navigering i hovedvinduet

Her er alle påmeldingene listet opp. Du kan sortere etter de ulike kolonnene ved å klikke i de grå feltene øverst. (Hvis du deretter holder inne CTRL og trykker øverst kan du velge en andresortering.)

Marker løpere (merk flere med Ctrl eller Shift) og høyreklikk, det gir deg mange mulige handlinger, de fleste er selvforklarende. For eksempel kan du endre brikkenummer eller endre klasse.

Det er også mulig å koblen en ukjent løper i mål med en påmeldt løper. Eksempel: Espen Fiskum har løpt med feil brikke, og kommer i mål som ukjent. Marker den nye "Ukjent Løper" og den påmeldte "Espen Fiskum" samtidig (hold Ctr inne), høyreklikk, og velg "Flett Ukjent løper". Espen spretter rett inn i resultatlista. Det er også mulig å splitte løper og brikke, dersom noen f.eks har løpt med en annens brikke.

Liveresultater (valgfri)

Hvis du har internettforbindelse, kan du koble deg opp mot denne og starte online resultater fra Resultater-menyen. Resultatene vil da dukke opp løpende etter hvert som løperne leser av brikka si på www.brikkesys.no .

Etteranmeldinger

For etteranmeldinger, trykk "Ny påmelding", skriv inn brikkenummer, navn og klubb.

Eksport av resultater fra MTR4 i etterkant av løpet

MTR4 lagrer automatisk alle avlesninger, så det er fullt mulig å gjøre alt av resultatskriving i etterkant. Etter løpet kobles MTR til PC'en, og du kan dumpe alle resultater og strekktider inn i brikkesys.

Dette gjøres ved funksjonen Resultater->Les resultater fra MTR. Pass på at det står COM(et eller annet tall) i den ene nedtrekksmenyen i vinduet du får opp, deretter trykker du "Les status". I vinduet kommer det nå opp informasjon om hver gang MTRen er blitt startet og har avlest brikker. I nedtrekksmenyen oppe til høyre velger du det tidspunktet du begynte å lese av brikker (typisk det første tidspunktet tilgjengelig på løpsdatoen). Brikkesys leser da automatisk alle brikkenummer og tider fra dette tidspunktet og utover. Tidene tildeles deretter løperne.

Ta deretter en ny disksjekk av alle løpere.

Resultater

Siden løpere som var påmeldt, men likevel ikke startet ikke skal faktureres, anbefaler vi at disse fjernes fra resultatlistene.

 • Trykk Resultater->Lagre alle resultatfiler.
 • Nå genereres alle typer lister lokalt på pc'en din.

Resultatene skal lastes opp til Eventor.

Dersom ønskelig kan du også laste de opp til Brikkesys (valgfri):

 • Trykk Resultater->Last opp resultater
 • Nå lastes resultater, strekktider og grafer opp til brikkesys.no

Faktura

Opprett forskjellige påmeldingsavgifter under Faktura->Påmeldingskostnader. Lag egne avgifter for =<16 år og >=17 år, pluss en for leiebrikke. Pass på at alle klubbnavn er stavet likt. Last opp resultatene til Brikkesys (Resultater->Last opp resultater).

Logg på brikkesys.no/faktura. Velg løp i menyen på toppen og generer faktura. "Match" klubbnavn du har skrevet inn i brikkesys med dem i brikkesys.no's database, som oftest matches det riktig automatisk, men ikke alltid. Det kommer opp fakturaer til alle klubbene, sjekk over en siste gang og send ut. Detaljert informasjon finnes på brikkesys.no


Deler av denne guiden er hentet fra Brikkesys sine egne hjelpesider på http://brikkesys.no/usermanual/ .